Psihijatrija: istorija elektro šokova

Psihijatrija: istorija elektro šokova (elektrokonvulzivna terapija)

U Rimskoj klaonici, italijanski psihijatar Ugo Cerletti gleda kako koljači onesposobljavaju svinje uz pomoć elektro šokova prije nego što će im prerezati vrat. Radnici hodaju između svinja koristeći dugačka metalna klješta povezana na struju. Koljači zgrabe tim kliještima glavu svinje i šokiraju je strujom. Svinja padne paralizirana i onda se ubija. Cerletti nije gubio vrijeme da uspostavi upotrebu ove šokirajuće metode na ljudima da bi kontrolisao njihovo ponašanje. Skraćenica za elektro šok je ECT (engl. electro-convulsive therapy ili elektrokonvulzivna terapija). Tako je metoda elektro šokova počela još 1930 godine i koristi se sve do dan danas, ali je u sve više i više zemalja svijeta zabranjena jer krši osnovna ljudska prava slobode i misli i prava na adekvatnu medicinsku njegu.

Cerletti je bio fasciniran potencijalom kontrole osoba uz pomoć elektro šokova. Prva osoba koja je dobila elektro šok od Cerletti-a je objavila da želi da to niko više ne doživi jer je to smrtonosno. Svjedočenja pokazuju da je Cerletti, psihijatar, koristio mnogo jače elektro šokove nad pacijentima.

Njemački psihijatar Lothar B. Kalinowsky, koji je bio svjedok prvim elektro šokovima kod psihijatra Cerletti-ja, postao je jedan od najglasnijih svjetskih podržavalaca ove metode šokiranja strujom. Razvio je svoju vlastitu mašinu za elektro šokove 1938. godine i predstavio elektro šokiranje u Francuskoj, Holandiji i Engleskoj i kasnije kao prvi uveo elektro šokove u S.A.D. Već 1940. godine, elektro šok (elektrokonvulzivna terapija) je dospio u razne zemlje širom svijeta.

Današnji troškovi korištenja elektro šokova prelaze 3 biliona američki dolara i to samo unutar S.A.D. Elektro šokovi (elektrokonvulzivna terapija) se koriste širom svijeta u psihijatrijskim ustanovama, bolnicama i logorima. Ali oni koji primaju elektro šokove, oni plaćaju elektro šokove najskuplje. Dokumentovani podaci dokazuju da elektro šokovi od strane psihijatrije prave trajne povrede i oštećenja mozga, što je u stvari vrlo logično jer se visoka struja pušta direktno kroz mozak i jedini razlog da osoba ostaje živa je da struja nije prošla kroz srce. Psihijatrijski elektro šokovi prouzrokuju konfuziju vremena i prostora, trajni gubitak memorije i mogu da prouzrokuju smrt. Ipak, psihijatri nastavljaju da koriste elektro šokove. Niko još nije bio izlječen uz pomoć psihijatrijskih elektro šokova.

PSIHIJATRIJA: ELEKTRO ŠOK U SLIKAMA

KREATIVNOST I UNIŠTENI ŽIVOT ERNESTA HEMINGVEJA

Ernest Hemmingway (1899 - 1961)

Ernest Heminvej elektro šokiran od strane psihijatrije

Ernest Heminvej elektro šokiran od strane psihijatrijeDobitnk Nobelove nagrade Ernest Hemingvej je dobio 20 elektro šokova od strane psihijatrije. Rezultati su bili tragični. Jednom je rekao svom prijatelju: "Kakvog smisla ima da mi se uništi glava i da mi se izbriše memorija koja predstavlja moj glavni kapital, jer to mi uništava posao i život. Odlična terapija, ali izgubili smo pacijenta." I tako je i stvarno bilo. Kratko nakon primanja elektro šokova počinio je samoubistvo. Link: http://www.lostgeneration.com/lastdays.htm

SVE OSOBE KOJE IMAJU PODATKE O KORIŠTENJU ELEKTRO ŠOKOVA U PSIHIJATRISKIM BOLNICAMA, USTANOVAMA ILI LOGORIMA, PODATKE O OSOBAMA KOJE SU MUČENE ILI UBIJENE ELEKTRO ŠOKOVIMA; MOLIMO DA NAM SE JAVE RADI DALJE ISTRAGE I KRIVIČNOG GONJENJA PSIHIJATRIJE I ODGOVORNIH PSIHIJATARA.

Prijavite zločine i kršenja ljudskih prava u psihijatriji

Ako znate slučajeve kršenja ljudskih prava u psihijatriji ili kroz pojedinačne psihijatre ili slučajeve silovanja pacijenata od strane psihijatara, slučajeve ubistava i samoubistava, korupciju u psihijatriji, korupciju pravosuđa kroz psihijatriju i bilo koja druga kriminalna djela, kontaktirajte nas i prijavite zločin.


Ime i prezime:


E-mail:


Poruka: