Česti neželjeni efekti psihijatrijskih droga

Česti neželjeni efekti psihijatrijskih "lijekova" (droga)

Tijelo je krajnje složena biohemijska mašina, sa hemijskim reakcijama i tokovima koji skladno i ritmično cirkulišu jedan sa drugim. Dešavaju se u posebnim nizovima, sigurnim količinama i ujednačenim tempom. Kada strano tijelo, kao što je psihotropična droga dospije u tijelo, ovi tokovi i unutrašnje radnje se poremete. Droge mogu ubrzati, usporiti, zaustaviti, razbiti ili odbiti kritične metaboličke substance.

Zbog toga psihijatrijski "lijekovi" (droge) uzrokuju neželjene efekte. To je, zapravo, razlog zbog kojeg proizvode ikakve efekte. Oni ništa ne liječe... Ljudsko tijelo je nenadmašno u svojoj sposobnosti da izdrži i odgovori na takve smetnje. Razni sistemi uzvraćaju, pokušavajući preraditi stranu hemikaliju, i marljivo rade da protiv njenih efekata na tijelu.

Ali tijelo može samo toliko da poduzme. Brzo ili sporo, sistem se ruši. Ako automobil sa raketnim pogonom, učinite da se kreće brzinom od 1000 milja na sat, a gume, motor i unutrašnji dijelovi nisu namijenjeni za to; mašina će se raspasti.

Neželjeni efekti uključuju sljedeće:

Stimulante protiv ADHD-a (ADD-a ili poremećaja pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti ili hiperkinetičkog sindroma) ne trebaju koristiti djeca mlađa od 6 godina. Nus pojave su: nervoza i nesanica, preosjetljivost, anoreksija, mučnine, vrtoglavice, glavobolje, pospanost, promjene krvnog pritiska i pulsa, tahikardija, angina, bol u stomaku, gubitak apetita, gubitak težine i toksična psihoza. Kod neke djece se razviju nehotični tikovi koji se nazivaju Tourette-ov poremećaj.

Osnovna sredstva za smirenje poznata i kao antipsihotici, često uzrokuju poteškoće u razmišljanju, lošu koncentraciju, noćne more, emotivnu otupljenost, depresiju, očajanje i seksualnu nefunkcionalnost. Fizički, mogu izazvati zakašnjele pokrete – iznenadno, neugodno, bolno stezanje i grčenje mišića, grčenje, meškoljenje, uvijanje i grimase, posebno zahvataju noge, lice, usta i jezik, razvlačeći lice u gnusnu grimasu. Takođe izazivaju akatiziju, jake nemire koji prema izučavanjima mogu izazvati agitaciju (uznemirenost) i psihozu. Mogući fatalan efekat je neuroleptički maligni sindrom, koji podrazumijeva ukrućenost mišića, promijenljiva mentalna stanja, nepravilan puls ili krvni pritisak i srčane probleme.

Sporedna sredstva za smirenje ili benzodiazepini mogu izazvati letargiju, lakomislenost, zbunjenost, nervozu, seksualne probleme, halucinacije, noćne more, tešku depresiju, jaku uznemirenost, nesanicu, mučninu i podrhtavanje mišića. Epileptički napadi i smrt javljaju se ulijed iznenadnog prestanka uzimanja sporednih sredstava za smirenje. Prema tome, važno je da se nikada ne prestanu uzimati naglo ili bez pravilnog medicinskog nadgledanja, čak i nakon samo nekoliko sedmica korišćenja.

Sedativi-hipnotici često izazivaju već navedene nus pojave kao i efekte mamurluka, vidljivo stanje alkoholizma, lošu koordinaciju pokreta (ataksiju) i osip na koži.

Triciklični antidepresivi mogu izazvati sedaciju (umirenost), pospanost, letargiju, poteškoće u razmišljanju, zbunjenost, lošu koncentraciju, probleme u pamćenju, noćne more, panične osjećaje i jaku uznemirenost; takođe mogu izazvati obmane, manične reakcije, delirium (bunilo), napade, groznicu, smanjenje broja leukocita (sa rizikom od infekcije), oštećenje jetre i srčani i moždani udar.

SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors – inhibitori serotonina) mogu izazvati glavobolje, mučninu, uznemirenost i agitaciju (jaku uznemirenost), nesanicu i bizarne snove, gubitak apetita, impotenciju, zbunjenost i akatiziju (lošu koordinaciju pokreta). Prema procjenama između 10 i 25% korisnika SSRI-a (inhibitora serotonina), dožive akatiziju često vezanu sa samoubilačkim mislima, neprijateljskim i nasilnim ponašanjem.

Zaključak

Ako ste zbog nečega zabrinuti – nekog životnog problema kao što su veze sa vašim prijateljima, roditeljima ili profesorima, ili školske ocjene vašeg djeteta – uzimanje nikakve droge, ilegalne ili psihijatrijske, neće riješiti problem. Ako uzmete drogu da biste se osjećali bolje kada ste depresivni, tužni ili zabrinuti, olakšanje je samo privremeno. Ako problem nije riješen, često ćete se osjećati gore nego prije. Kako droga popušta, bilo kakva patnja, nelagoda ili uznemirenost koji su postojali prije uzimanja droge mogu se pogoršati. Zbog toga ćete možda poželjeti da nastavite uzimati drogu.

Prijavite zločine i kršenja ljudskih prava u psihijatriji

Ako znate slučajeve kršenja ljudskih prava u psihijatriji ili kroz pojedinačne psihijatre ili slučajeve silovanja pacijenata od strane psihijatara, slučajeve ubistava i samoubistava, korupciju u psihijatriji, korupciju pravosuđa kroz psihijatriju i bilo koja druga kriminalna djela, kontaktirajte nas i prijavite zločin.


Ime i prezime:


E-mail:


Poruka: