Zlostavljanja i smrti poznatih ličnosti

Zlostavljanje i smrti poznatih ličnosti

Bilo bi lako formirati mišljenje da su životi umjetnika neizbježno burni i da, za neke, pritisak uspjeha nosi zahtijeve prevelike da bi se podnijeli. Takođe bi bilo lako vjerovati da da biste bili umjetnik trebate biti neurotični ili neka vrsta tragične ličnosti.

Ništa od toga nije istina.

U svakom od ovih slučajeva dole navedenih, djelovali su skriveni uticaji kako bi obezbijedili rezultate. Svakom od ovih velikih umjetnika i mnogim drugima koji su nas napustili bila je ponuđena "pomoć". Umjesto toga oni su izdati. Ova izdaja je došla preko direktnog i indirektnog uticaja psihijatara ili psihologa, koji su tvrdili da će pomoći, ali su za posljedicu imali destruktivan uticaj koji je ove umjetnike ostavio smrtno oštećene - ili mrtve.

Za više informacija o psihijatrijskom uništavanju umjetnika nabavite "Harming Artists-Psychiatry Ruins Creativity" ("Umjetnici kojima je nauđeno - Psihijatrija uništava kreativnost").

KURT COBAIN: 1967 - 1994

Talentovanom i kreativnom dijetetu, Cobain-u je postavljena pogrešna dijagnoza "hiperaktivnosti" i prepisan mu je Ritalin (metilfenidat hlorid, psihijatrijska droga za djecu i odrasle) koji je sličan kokainu i stvara jaku ovisnost. Neželjena dejstva uključuju nesanicu, mučninu, stomačne tegobe, halucinacije i predispoziciju za kasniju upotrebu kokaina. Da bi se spriječila nesanica, prepisani su sedativi. Došlo je do "napredovanja" do uličnih droga, uključujući heroin. Povećanje Ritalina nije liječilo njegova hronična medicinska stanja koja su ga pratila kroz čitav život, uključujući stomačne tegobe "gorenja i gađenja" za koje je Cobain rekao da ih heroin gasi. Upisao se u centar za oporavak od psihijatrijskih droga u Los Anđelesu. Trideset šest sati nakon upisa, pobjegao je i završio svoj život jednim pucnjem u glavu iz sačmarice. U njegovom krvotoku pronađeni su heroin i valium.

MARILYN MONROE: 1926 - 1962

1955. godine, glumački trener je preporučio da se Monroe podvrgne psihoanalizi kako bi smirila svoju "eksplozivnu energiju". Započela je i konačno posjetila psihijatra Marianne Kris, koja joj je prepisala barbiturate koje je glumica zloupotrebljavala do svoje smrti. Na psihoanalizi, Monroe je rekla da se osjeća "kao da idem u krug. Uvijek je bilo...ne gdje idem, nego gdje sam bila?" 1960. Monroe je posjetila psihijatra Ralph-a Greenson-a, čija je kontrola nad njom bila brza, prekidajući sve njene bliske veze. Do 1962., shvatila je - prekasno - da mora "prekinuti vezu sa Greenson-om". Nakon što je provela s njim šest sati, pronađena je mrtva od predoziranja. U periodu od sedam godina prije uticaja psihijatara, napravila je 23 filma. U sedam godina njenog psihijatrijskog "liječenja", napravila je samo šest filmova.

STEVIE NICKS

"Moja kreativnost je nestala. Postala sam ono što zovem "bilo koja" osoba. Ništa mi više nije bilo važno..." - Stevie Nicks, ovisna od sredstava za smirenje. Stevie Nicks, pjevačica i vođa grupe "Fleetwood Mac", dala je u javnost o svom petogodišnjem odsustvu sa muzičke scene: bila je ovisna o sredstvu za smirenje, Klonopin-u, koji joj je prepisan od strane psihijatra za odvikavanje od kokaina: "Otišla sam kod psihijatra. To je bila loša odluka... dao mi je ovaj lijek koji mi je skoro uništio karijeru, skoro uništio mene, skoro uništio moje roditelje - jer su me oni jednostavno izgubili tokom tih godina..."

Nicks je pričala o velikim poteškoćama koje je imala pri odvikavanju od Klonopin-a: "Ubijao me je... Bila sam tamo (u centru za odvikavanje) 45 dana, stvarno, stvarno bolesna. I gledala sam generacije ovisnika o drogama kako dolaze i odlaze. Znate, ovisnici o heroinu, 12 dana... i odu. A ja sam još uvijek bila tamo."

VIVIEN LEIGH: 1913 - 1967

Vivien Leigh, zvijezda klasičnih filmova kao što su "Gone with the Wind" i "A Street Car Named Desire" uzastopno je dobijala elektrošokove koji su ostavljali opekotine na njenim sljepočnicama. Muž Sir Lawrence Oliver bio je uništen promjenama u njenoj ličnosti: "Sada mi je bila veći stranac nego što sam ikada mislio da je to moguće." U stvarnosti, Leigh je patila od tuberkuloze (TB) i "lijekovi" koji su joj prepisani za to - ne za njenu "mentalnu bolest" - prouzrokovali su mentalnu zbunjenost i toksičnu psihozu.

FRANCES FARMER: 1913 - 1970

Frances Farmer je bila uspješna filmska i pozorišna glumica u Holivudu i Brodveju tokom 1930-ih i 1940-ih godina. Jessica Lange je portretisala njenu priču u filmu "Frances". Uznemirena zbog niza propalih veza, Farmer je bila nehotično hospitalizovana 1943. Tokom sedam godina, bila je podvrgnuta 90 insulinskih šokova i elektrošokova, i bila prodana od strane psihijatrijskog osoblja pijanim mornarima koji su je uzastopno silovali. Rekla je da su je "silovali bolničari, glodali pacovi, da je otrovana pokvarenom hranom, vezana lancima u ćeliji za mentalno zaostale, vezana u ludačkoj košulji i napola davljena u hladnim kupatilima." Njeno poslednje "liječenje" bila je lobotomija od strane Walter-a Freeman-a. Farmer nikada nije povratila svoje sposobnosti i umrla je, siromašna.

ROBERT WALKER: 1918 - 1951

Robert Walker bio je jedan od glavnih glumaca uz Judy Garland 1944. u filmu "The Clock". Nakon njegovog raskida sa glumicom Jennifer Jones mnogo je pio i MGM mu je postavio ultimatum: podvrgni se liječenju na "Menninger" psihijatrijskoj klinici ili dobijaš otkaz. Nakon što je Walker otpošten, započeo je regularno liječenje kod psihijatra Frederick Hacker-a. 28. avgusta 1951., Walker je umro nakon što su mu dati barbiturati dok je bio pijan. Analitičar Alex Rogawski je izjavio: "Hacker je ubio Robert-a Walker-a."

JUDY GARLAND: 1922 - 1969

1939, Judy Garland je igrala glavnu ulogu u filmu "The Wizard of Oz" i snimila svoju autorsku pjesmu "Over the Rainbow." Međunarodna zvijezda je sa 17 godina primjećena u "Hollywood Walk of Fame". Njen ugovor je zahtijevao da se njen fizički izgled ne mijenja, pa su Garland-ovoj prepisani amfetamini za "kontrolu" težine i barbiturati za spavanje. Ovisna o drogama, koje su prouzrokovale halucinacije i samoubilačke težnje, njeno ponašanje je postalo čudno i poremećeno. 1949., podvrgnuta je elektrošokovima. Njeni zdravstveni problemi prouzrokovani "lijekovima" (psihijatrijskim drogama) su se pogoršali, njene jetra i slezina su masivno otekle. 1969., Gerland-ova je umrla od predoziranja psihijatrijskim drogama u londonskom hotelu.

BILLIE HOLIDAY: 1915 - 1959

Kraljica džeza, Billie Holiday, postala je ovisna o heroinu. 1946, pokušala je da se odrekne loše navike uz "pomoć" psihijatara, plaćajući 2000 dolara - u to vrijeme ogromna suma - za trosedmični boravak u sanatorijumu za mentalne bolesti. Psihijatrijsko "liječenje" nije uspjelo. Za godinu, uhapšena je pod optužbom za posjedovanje droge, a njen kabare program koji je trebala izvesti u Nju Jorku je otkazan. Umrla je (while under house arrest) u gradskoj bolnici.

CHARLIE "BIRD" PARKER: 1920 - 1955

Do 15-e godine života, Charlie "Bird" Parker je bio muzičar koji je radio, uvodio inovativne ideje u džez i kasnije, pomogao u stvaranju bibopa (pravac u džezu nastao 1940-ih). 1946, "Bird" je uhapšen u Los Anđelesu zbog posjedovanja droge i zatvoren u psihijatrijsku instituciju "Camarillo". Jedva je izbjegao elektrošokove nakon što je doktor rekao : "To bi moglo trajno oštetiti Parker-ove reflekse, napraviti od njega... veoma prosječnog muzičara." Umjesto toga, ipak, prepisane su mu jake psihotropične droge. 12. marta 1955, "Bird" je umro od srčanog udara uzrokovanog stanjem miješanja "lijekova" i alkohola.

BUD POWELL: 1924 - 1966

Rođen u Harlemu, Powell je snimio svoje prve snimke na ploči kada je imao 19 godina. 1945, bio je pretučen i primljen u psihijatrijski objekat "Bellevue" u Nju Jorku. Na prijavnom formularu kao profesiju napisao je: "Pijanista i kompozitor više od 1000 pjesama." Psihijatar mu je dijagnostifikovao "zablude veličanstvenosti" i stavio mu ludačku košulju. Zatim je proveo godine unutar i van institucija gdje je drogiran i podvrgnut elektrošokovima. Njegovo zdravlje se brzo pogoršavalo. Umro je od posljedice kombinacije propadanja jetre, tuberkuloze (TBC) i pothranjenosti. Pet hiljada ljudi postrojilo se ulicama Harlema da mu oda počast na njegovoj sahrani.

ERNEST HEMINGWAY: 1899 - 1961

Dobitnik Nobelove nagrade, pisac Ernest Hemingway je prevaren da se javi na psihijatrijsku instituciju. Dato mu je više od 20 tretmana elektrošokovima. Rezultat ga je uništio. Malo kasnije, rekao je prijatelju: "Pa, koji je smisao uništavanja moje glave i brisanja mog pamćenja, što mi je najvažnije, i ostavljanja me bez posla? Liječenje je uspjelo ali smo izgubili pacijenta..." u julu 1961., danima nakon što je otpušten iz psihijatrijske klinike "Mayo", Hemingway je počinio samoubistvo.

DEL SHANNON: 1934 - 1990

Del Shannon je bio američka rok legenda 1960-ih. U 27-oj godini života napisao je "Runaway" hit broj 1 u 21 zemlji. Preko 200 umjetnika je obradilo tu pjesmu, uključujući Elvis-a Presley-a i Bonnie Raitt-a. 1980-ih, Shannon je snimio album "Drop Down and Get Me", čiji je producent bio Tom Petty. 1990., pravio je raspored za evropsku turneju i konsultovao se sa psihijatrom zbog stresa. Prepisan mu je Prozac. Njegova supruga Lee Anne je rekla: "Gledala sam ga kako se pretvara u nekoga ko je uzrujan, nemiran, sa tremorom ruku, nesanicom i nije mogao funkcionisati." Petnaest dana poslije, Shannon se ubio pucajući u sebe.

PHIL HARTMAN: 1948 - 1998

28. maja 1998, Brynn Hartman je ubila svog muža, komičara Phil-a Hartman-a, poznatog po svom radu na popularnim TV šouima kao što su "Saturday Night Live", "The Simpsons" i "News Radio", nakon čega je izvršila samoubistvo. Uzimala je antidepresiv koji joj je bio prepisan miješajući ga sa alkoholom i kokainom. 1999 sudska parnica potvrdila je da je psihijatar Arthur Sorosky iz Los Anđelesa dao gospođi Hartman uzorke antidepresiva, za koji je rekla prijateljima da čini da se osjeća "...kao da će iskočiti iz sopstvene kože." Kontaktirala je psihijatra četiri dana prije pucnjave - on joj je predložio da smanji dozu na pola.

DON SIMPSON: 1944 - 1996

Don Simpson, jedan od holivudskih najslavnijih producenata ("Top Gun", "Flashdance", "Beverly Hills Cop" i "The Rock") je tragičan primjer psihijatrijske neodgovornosti. Prepisane su mu psihijatrijske droge za odvikavanje od upotrebe nezakonitih droga - jedna supstanca koja izaziva ovisnost jednostavno je zamijenjena drugom. 19. januara 1996, Simpson je pronađen mrtav kao posljedica predoziranja drogom. Policija je pronašla 80 bočica prepisanih droga ("lijekova") u njegovoj kući. Autopsijom je otkriveno da je koktel kokaina i prepisanih stimulanasa, antidepresiva, sedativa i sredstava za smirenje prouzrokovao propadanje srca i smrt.

MICHAEL HUTCHENCE: 1960 - 1997

1997., Michael Hutchence, pjevač lider australijske rok grupe "INXS", ubio se nakon kombinovanja alkohola i antidepresiva koji izazivaju samoubilačke misli i nasilje. Isljednik za pregledanje leševa je zaključio da se Hutchence "objesio svojim sopstvenim kaišem, slomljena kopča je bila pored, a njegovo tijelo je pronađeno kako kleči na podu s licem okrenutim ka vratima." Gitarista INXS-a, Tim Farris, izjavio je za medije: "Ne mogu se ljutiti na Michael-a... Mislim da bi ljudi trebali biti veoma oprezni vezano za uzimanje antidepresiva..."

ELLIOT SMITH: 1969 - 2003

1997., pjevač i tekstopisac Elliot Smith bio je nominovan za Oskara za najbolju originalnu pjesmu "Miss Misery", koja se pojavljuje u filmu "Good Will Hunting". Izdao je još dva CD-a i radio na još jednom kada je 21. oktobra 2003. pronađen mrtav od posljedice ubodne rane na prsima koju si je sam nanio. Psihijatar iz Los Anđelesa je "liječio" Smith-a od alkoholizma i narkomanije. Isljednik za pregledanje leševa je pronašao "prepisane nivoe antidepresiva i medikamente za liječenje ADHD-a (ADD-a ili poremećaja pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti ili poznat još kao hiperkinetički sindrom) u njegovom sistemu, uključujući klonazepam, mirtazapin, atomozetin i amfetamin..."

BRIAN WILSON

Brian Wilson je genije za pisanje tekstova i muzike za grupu "Beach Boys" koja je osvojila svijet 1960-ih sa hitovima poput "California Girls", "Good Vibrations" i "Surfin' USA". U 23. godini života, Wilson je uzeo LSD, jako promovisan od strane psihijatara i psihologa za industriju zabave, što je na gore promijenilo njegov život. Klinički psiholog Eugene Landy, koji je bio pod ugovorom da pomogne Wilson-u, zahtijevao je da ima "potpunu liječničku vlast nad Wilson-om i njegovom okolinom" - pod cijenom od 400,000 dolara godišnje. Dvije godine kasnije, kada je Landy tražio još i više novca, očajni Carl Wilson dao je 25% Brian-ovog honorara da pokrije trošak nastavka programa. Wilson-u su prepisana sredstva za smirenje koja izazivaju ovisnost. Kada je dugogodišnji Wilson-ov prijatelj alarmirao vlasti Landy-jevim tretmanom i metodama iznuđivanja, kalifornijski odbor za sigurnost zdravstvenog kvaliteta, teretio je Landy-ja za narušavanje etičkih i licencnih kodova. Landy je odustao od svoje dozvole za rad. Brian Wilson je pobijedio nadmoćnijeg neprijatelja i vratio se pisanju i snimanju.

ERIC DOUGLAS: 1960 - 2004

6. jula 2004, sin Kirk-a Douglas-a - Eric, umro je od "akutne intoksikacije" od prepisanih sredstava za smirenje i protiv bolova kombinovanih sa alkoholom. Vodeći se "slučajnim predoziranjem", glumac i prihvatljiva komična priča su drugi primjer propadanja psihijatrijskih rehabilitacionih programa. U časopisu je objavljeno: "Sud i medicinski odbor zabilježili su ukazivanje da Douglas-ov kraj, fatalan ishod može poticati od tretmana psihijatra koji je kako ima svoju radnu dozvolu opozvan od strane medicinskog odbora Kalifornije." Parnica protiv psihijatra William-a O. Leader-a, pokazala je da je Leader prepisao skoro smrtne doze psihijatrijskih "lijekova" (droga) koje su toliko onesposobile Douglas-a da je skoro umro dva puta. Sudska parnica je završena u maju 2004. godine.

PETER GREEN

Peter Green, osnivač, tekstopisac hitova i gitarista grupe "Fleetwood Mac", pomogao je prodaju više ploča u jednoj godini u kasnim 1960-im nego što su Beatles-i i Rolling Stones-i zajedno prodali te godine. Međutim, nakon uzimanja LSD-a, Green je postao povučen i izgubio interes za svoju muziku. Tokom četiri godine, primao je legalno primjenjen psihijatrijski tretman i bio podvrgnut teškim psihijatrijskim "lijekovima" (drogama) i elektrošoku. Green je izjavio: "Nisam želio (ECT (elektro šok ili elektrokonvulzivna terapija)); Plašio sam se toga. Oduzmu ti tvoj razum... tamo su bili neki poprilično strašni ljudi... dali su mi sredstva za smirenje... Bila je to borba samo da ostanem budan. ne znaš šta radiš. Ne osjećaš se živim." Ipak, Green je preživio i nastavio je javno izvođenje - što svjedoči o moći umjetnikovog duha.

Prijavite zločine i kršenja ljudskih prava u psihijatriji

Ako znate slučajeve kršenja ljudskih prava u psihijatriji ili kroz pojedinačne psihijatre ili slučajeve silovanja pacijenata od strane psihijatara, slučajeve ubistava i samoubistava, korupciju u psihijatriji, korupciju pravosuđa kroz psihijatriju i bilo koja druga kriminalna djela, kontaktirajte nas i prijavite zločin.


Ime i prezime:


E-mail:


Poruka: