Parnice radi psihijatrijskog zlostavljanja

Parnice radi psihijatrijskog zlostavljanja

Slijede neki primjeri zakonskih odluka donešenih na osnovu zlostavljanja u psihijatrijskom sistemu.

PARNICE KOJE SE ODNOSE NA ELEKTRO-ŠOK

Parnice koje se odnose na ECT (elektro-šok ili elektrokonvulzivna terapija) i štetu koju je prouzrokovao. Takođe vidi: http://www.ect.org.

Odluka o Landmarku: porota je odlučila da se oštećenom, zbog gubitka pamćenja prouzrokovanog elektro-šokom, dodijeli novčani iznos u visini od 635,711$ http://www.ahrp.org/informail/05/07/08.php

Isplate koje su izvršile kompanije, koje proizvode aparate za elektro-šokove http://www.ect.org/news/suit.html

Pacijenti tužili zbogprimjene elektro-šok terapije http://www.ect.org/news/sue.html

Nagodbe u Velikoj Britaniji http://www.ect.org/news/leeds/html

Osuđena upotreba elektro-šoka u bolnicama http://www.ect.org/news/sanfransuit.html

Žena kojoj je elektro-šok uništio život http://www.ect.org/news/woman.html

Parnica u Ontariu http://www.ect.org/news/ontsuit.html

Vojnik podnio tužbu http://www.ect.org/news/soldiersuit.html

PARNICE KOJE SE ODNOSE NA PRIMJENU LIJEKOVA

Slučaj Stewartprotivbolnice "The John Hopkins Hospital" : 21-godišnjoj studentici je propisan antidepresant Desipramine zbog "depresije".Doktor nije pratio nivo lijeka u njenoj krvi, što je za posljedicu imalo to, da su se kod nje s vremenom razvili srčani problemi, te je došlo do potpunog kolapsa i smrti. Njenoj porodici je dosuđena odšteta u visini od 2.5 miliona $ (ili 1.9 milion evra).

Weaver protiv Myaers: 26-godišnjem mladiću je dodijeljena odšteta u iznosu od 1.5 miliona $ (ili 1.2 miliona evra), nakon što mu je prepisan antipsihotik koji je izazvao Tardive Dyskinesia, nuspojavu na koju nije bio upozoren.

Muss protiv Goldstein Cohen: 43-ogodišnjoj ženi je pogrešno dijagnosticiran bipolarni poremećaj i propisan joj je eksperimentalni lijek, što je za rezultat imalo pojavu Stevens-Johnson sindroma, zatim teške alergijske reakcije na lijek, što je za rezultat imalo epidermalnu nekrozu (gubitak kože) i smrt.Porota je presudila da doktor nije ispunio svoju dužnost i upozorio pacijenta na nuspojave, čime nije ispoštovao pravila pismenog pristanka, te je porodici dodijeljena odšteta u iznosu od 3.4 miliona $ (2.7 miliona evra).

Liss protiv Doeff: Elizabeth Liss, 45-ogodišnjoj fabričkoj radnici, je psihijatar Jan W. Doeff dijagnosticirao bipolarni poremećaj i prepisao da uzima antipsihotični lijek Risperdal i uz to, litijum. Liss se žalila da joj Risperdal uzrokuje nuspojave, ali Doeff je insistirao da nastavi sa njegovom upotrebom. Liss i njen muž su primjetili da joj se mišići lica trzaju i grče, osjećala je bol u predjelu vrata i vilice i druge slične siptome. Neurolog je potvrdio da se kod Liss razvila Tardive Dyskinesia. Liss je dodijeljena odšteta u iznosu od 6.7 miliona $ (ili 5.3 miliona evra).

Snider protiv bolnice Harding: 35-ogodišnjoj učiteljici je prepisan antipsihotični lijek, koji je uzrokovao Tardive Dyskinesia. Tužiteljica nije potpisala nikakav pismeni pristanak, a ni u medicinskom kartonu nisu bila označena nikakva upozorenja. Dodijeljena joj je odšteta u visini od 800.000 $ (ili 630.269 evra).

Mennell protiv Bradley: kalifornijska psihijatriva Cecil Bredley je proglašena krivom za nesprečavanje zločina. Pet godina je Bradley "liječila" pacijenta, koji je neprestano izražavao kompulsivnu želju da naudi ljudima, tako što bi ih gazio kamionom. Kalifornijski propisi nalažu da doktori i profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja prijave Odijelu za motorna vozila, ako imaju pacijenta koji je nesposoban da sigurno upravljamotornim vozilom. Bradleyovo nije učinila ni kad je njen pacijent kamionom pregazio auto na psihijatrijskom parkiralištu. Nakon što se jednog dana vozeći kamion uspeo na trotoar, ubio je jednu osobu, a drugu teško povrijedio. Porota je preživjeloj žrtvi dosudila odštetu u visini od 11 miliona $ (ili 8.7 milona evra) – od kojih je Bradley morala da plati 8.6 miliona $ (ili 6.8 evra).

PARNICE KOJE SE ODNOSE NA PRISILNO ZATVARANJE

U januaru 2004. je sud dodijelio odštetu u visini od skoro milion dolara Robertu Lee Marionu, zbog toga što je bio prisilno zatvoren u bolnici Bellavue. Marion se 1998. sam prijavio u bolnicu Bellavue radi manje operacije zbog dijabetesa, kada su mu rekli da njegova operacije nije zakazana, a kad se pobunio, prisilno su ga zatvorili.

16. juna 2003. je Roy E. Lund u Pensilvaniji dobio odštetu u visini od 1.1 milion $, jer je pogrešno zatvoren u psihijatrijsku ustanovu Northwest Medical Center u Oil City, Pensilvanija. Porota je presudila da je bolnica bila "strašno nemarna", kršeći državni zakon o procedurama u mentalnom zdravstvu, jer se ponijela bezobzirno i ravnodušno prema gospodinu Lundu.

Prijavite zločine i kršenja ljudskih prava u psihijatriji

Ako znate slučajeve kršenja ljudskih prava u psihijatriji ili kroz pojedinačne psihijatre ili slučajeve silovanja pacijenata od strane psihijatara, slučajeve ubistava i samoubistava, korupciju u psihijatriji, korupciju pravosuđa kroz psihijatriju i bilo koja druga kriminalna djela, kontaktirajte nas i prijavite zločin.


Ime i prezime:


E-mail:


Poruka: